SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Tips, voorbereiding en voorschriften

Vrije tijd doorbrengen op, in en rond het water is voor velen het mooiste wat er is. Helaas is het niet zonder enig risico en dient men goed voorbereid op pad te gaan. Als een watersporter op wat voor manier dan ook in problemen komt of dreigt te raken, zorgt het Kustwachtcentrum in Den Helder dat de hulpverlening zo snel mogelijk wordt opgestart en de juiste instanties worden gealarmeerd/geïnformeerd.

Hiervoor kunnen varende en vliegende middelen voor worden ingezet, van onder meer de Kustwacht, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Reddingsbrigade Nederland. Hulpverlening is (in principe) kosteloos, maar kost uiteraard (belasting-)geld. Daarom ligt in de basis dat een ieder zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar veiligheid en dient men er alles aan te doen om niet in de problemen te geraken. In wetgevingen, zoals de 'International Convention of the Safety of Life at Sea (SOLAS V)', zijn een aantal verplichtingen en maatregelen geborgd voor alle commerciële/recreatieve/grote/kleinere vaartuigen en watergebruikers.

Tips
Om alle watersporters zo goed als mogelijk hierbij te ondersteunen, kunt u onze '
Tips & meer voor watersporters' en 'Tips & meer SOLAS' downloaden. Deze helpen u bij de voorbereiding en uitvoering van een watersport. Deze lijst is niet volledig, echter helpt het u om nog meer te kunnen genieten van uw watersport-moment(en)! 

Heeft u aanvullingen of mist u informatie? Neem gerust contact met ons op (info@kustwacht.nl).

Waar kan ik nog meer terecht?

Varen doe je samen Alles wat nodig is voor een goed voorbereide vaartocht. Dat vind je op deze website. Gemakkelijk vindbaar. Voor watersporters op alle niveaus en voor beroepsschippers. Veilig varen, meer vaarplezier. Dat is waar ‘Varen doe je Samen!’ voor gaat.
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Voor verschillende watersportactiviteiten als duikers, strandgangers en watersporters zijn tips verzameld.
Reddingsbrigade Nederland Reddingsbrigade Nederland heeft posters ontwikkeld met de focus op zee en binnenwater. Onder de gezamenlijke noemer 'Tips voor meer veiligheid'. Bij de poster 'Zee' hoort een derde poster: 'Muien'.
KNMI Voor de maritieme weersvoorspellingen, waaronder het Marifoonbericht, het Scheepsweerbericht (uitleg) en Waarschuwingen kust en noordzee.
Berichten aan Zeevarenden (BaZ) Als zeevarende heeft u betrouwbare gegevens over (kust)wateren nodig. De Dienst der Hydrografie publiceert hiervoor zeekaarten en nautische boekwerken. Omdat de situatie op zee continu verandert, moet u de kaarten en boeken steeds bijwerken. U gebruikt daarvoor de Berichten aan Zeevarenden (BaZ). Wijzigingen op boekwerken staan op de pagina ‘Correcties op nautische publicaties’.
Veiligheid op de boot (Brandweer) Een brand is altijd gevaarlijk. Maar op een boot kun je ook nog eens moeilijk vluchten. De brandweer geeft enkele tips voor veiligheid aan boord.
Papieren zeekaarten bijwerken, hoe doe je dat? Papieren zeekaarten zijn nog steeds een goed en veilig idee. Maar dan moet je ze wel regelmatig bijwerken, want je kaarten actueel houden hoort bij goed zeemanschap. De redactie van Zeilen vertelt hoe je dat doet..

Nog meer links