SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Bereid je voor, voordat je het water op gaat

Bij een ontspannen dag op het water hoort een goede reisvoorbereiding. En daar komt meer bij kijken dan alleen het gereed maken van de boot. Voordat je gaat varen is het belangrijk dat je je voorbereid op eventuele pech- of noodsituaties.

Wat moet je weten voordat je kunt gaan varen:  

Kustwacht pijl Weet wie je moet contacten als je hulp nodig hebt op het water.
 
  • Is er gevaar voor mens, dier of natuur? Bel dan direct de Kustwacht (0900-0111, +31(0)223-542300, Marifoon (VHF-16), noodbaken, 112).
  • Heb je niet-spoedeisende pechhulp nodig? Dan dien je zelf contact op te nemen met een maritieme hulpverlener. 
  • Op www.kustwacht.nl/hulp vind je een lijst van maritieme hulpverleners die onder andere actief zijn op de Nederlandse wateren. 
  • Tip: print deze lijst van tevoren uit zodat je het ook zonder internetverbinding kunt raadplegen.
Kustwacht pijl Zorg dat de marifoonregistratie bij Agentschap Telecom volledig/up-to-date is. Inclusief GSM-nummer, 24/7 contactadres (van een thuisblijver), type vaartuig en omschrijving van het vaartuig.
 
  • Tijdens zoek- en reddingsacties kan de Kustwacht de marifoonregistratie bij Agentschap Telecom raadplegen. In noodsituaties helpt een volledige registratie de Kustwacht!
Kustwacht pijl Stel een thuisblijver in kennis van je reisplanning, verwachte terugkomsttijd, beschrijving (en foto's) van het vaartuig, call sign, etc.
Kustwacht pijl Het weer kan snel omslaan. Controleer van tevoren de weersverwachting en zorg dat je weet waar je naartoe kunt gaan (uitwijkhavens) bij weersveranderingen.
Kustwacht pijl Zorg dat je de juiste navigatiekaarten en/of software aan boord hebt.

 

 
 

 

Varen op zee, voorbereiding
Archieffoto zeiljacht