SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Werken bij

De Kustwacht is een netwerkorganisatie. Dat houdt ook in dat de functies op het Kustwachtcentrum, in het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK-NL) en aan boord van onze vliegende en varende eenheden door verschillende diensten worden ingevuld. Deze zijn dus niet in dienst van de Kustwacht, maar van hun eigen dienst/organisatie.

Het Kustwachtcentrum
Personeel werkzaam op het Kustwachtcentrum in Den Helder zijn in dienst van de Koninklijke Marine. Dit komt omdat Defensie de eigenaar is van de Kustwacht en de marine de beheerder. Vacatures staan op werkenvoornederland.nl en kunnen apart hieronder vermeld worden.

De Kustwacht heeft een Operationeel Team (OT). Dit crisisteam ondersteunt het operationele centrum (meldkamer) bij grote of ernstige incidenten. Als nieuwe medewerken kan je dus ingedeeld worden bij dit team. In het artikel 'Waar je ook gaat, de pieper gaat mee' vertellen vijf OT-leden over hun rol in en ervaringen met het OT.

Het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK-NL)
Het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK-NL) wordt gevuld door personeel van de verschillende diensten die binnen de Kustwacht samenwerken, van de politie tot douane en van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor vacature-informatie dien je deze diensten te raadplegen.

Kustwachtvliegtuig, huidige toestel Dornier 228 - vliegers
Het huidige Kustwachtvliegtuig is in beheer bij de Koninklijke Luchtmacht. De vliegers zijn afkomstig van de Koninklijke Marine en luchtmacht. Vanwege de uitfasering van dit toestel worden nieuwe vliegers voor dit toestel niet meer aangekomen.

Kustwachtvliegtuig, toekomstig toestel Dash-8 - vliegers
Vanaf het voorjaar 2022 krijgt de Kustwacht nieuwe vliegtuigen van het type Dash-8. Deze toestellen worden voor 10 jaar geleased van een consortium. Dat bestaat uit de Nederlandse firma JetSupport en de Canadese firma Provincial Aerospace. Het consortium levert ook de vliegers en het onderhoudspersoneel. Momenteel zijn er voldoende aanmeldingen.

Kustwachtvliegtuig - luchtwaarnemers
De luchtwaarnemers in het Kustwachtvliegtuig zijn in dienst van Rijkswaterstaat, de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Voor informatie over vacatues dien je een van deze drie diensten te raadplegen.

Search and rescue (SAR)-helikopter - piloten, hoist-operators en reddend zwemmer
De search and rescue (SAR)-helikopter wordt (via het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) gehuurd van NHV Group. Voor eventuele vacatures dien je contact op te nemen met NHV.

Search and rescue (SAR)-helikopter - flight nurse/ambulanceverpleegkundige 
De ambulanceverpleegkundigen zijn in dienst bij het Witte Kruis. Voor vacatures dien je met het Witte Kruis contact op te nemen.

Varende eenheden - nautische bemanning (afgezien Guardian)
De varende eenheden van de Kustwacht zijn in beheer bij de Rijksrederij (Rijkswaterstaat). Zij zijn verantwoordijk voor de nautische bemanningen van onze schepen. Kijk voor vacatures op werkenvoornederland.nl of neem contact op met de Rijksrederij.

Varende eenheden - controleurs
De controleurs aan boord van onze patrouillevaartuigen zijn afkomstig van de Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor informatie over vacatues dien je een van deze vier diensten te raadplegen.

ETV Guardian
De noodhulpsleper Guardian wordt gecharterd van Multraship. Neem voor vacatures contact op met Multraship.

Reddingboten (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)
Voor zoek- en reddingsacties op het water werkt de Kustwacht nauw samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dit zijn professioneel opgeleide vrijwilligers die uitvaren na een alarmering vanuit het Kustwachtcentrum. Voor vacatures of meer informatie, kijk op de website van de KNRM.

Reddingsbrigade
Op veel stranden is zomers de Reddingsbrigade aanwezig. Ook zijn er op sommige plekken alarmploegen die 24/7 klaar staan. Meer informatie over functies bij de Reddingsbrigade staan op hun website.

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Ook kunnen links niet meer werken door wijzingen. In dat geval excuses voor het ongemak en gebruik dan Google of een andere zoekmachine om in contact te komen met de desbetreffende organisatie.