SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Vliegende eenheden

Bekijk hier een overzicht van alle vliegende eenheden in beeld.

Ministerie van Defensie
De twee Kustwachtvliegtuigen worden door het ministerie van Defensie (Koninklijke Luchtmacht) beheerd. Het onderhoud wordt gedaan door Jet Support. De vliegers zijn van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht en de waarnemers zijn van Rijkswaterstaat, de douane en de Koninklijke Marechaussee. Deze vliegtuigen, van het type Dornier 228-212, PH-CGN en PH-CGC, zijn uitgerust met navigatie-, communicatie-, opsporings-, foto- en videoapparatuur. 

De taken van het vliegtuig zijn o.a.: 
- Ondersteuning bij SAR acties 
- Opsporen en identificeren van verontreinigingen (olie/chemicaliĆ«n) en de bron van de verontreiniging. 
- Toezicht op het vaargedrag van schepen. 
- Zeeverkeersonderzoek, waarbij gegevens van schepen (naam, soort schip, nationaliteit, wel of  niet geladen enz.) worden opgenomen en verwerkt, waardoor men een overzicht krijgt van de drukte op de Noordzee.

 

De SAR taak wordt uitgevoerd met particuliere helikopters van het type Dauphin van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) .

Ministerie van Veiligheid en Justitie
Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. De KLPD heeft een aantal helikopters tot haar beschikking die, indien nodig, door het Kustwachtcentrum kunnen worden ingezet. Deze helikopters zijn van het type Agusta Westland AW139, zoals de PH-PXY.