SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Persberichten

Succesvolle zoekactie op de Noordzee

PERSBERICHT

Door de Kustwacht is vannacht op de Noordzee een succesvolle zoekactie naar een over boord geslagen visser gecoördineerd. De 21 jarige man werd ruim na een uur nadat de zoekactie was opgestart gevonden door een andere viskotter. De man was aanspreekbaar, maar zijn lichaamstemperatuur was gedaald. Aan boord kreeg de man hulp, steeg zijn temperatuur en uiteindelijk is de geredde visser met een helikopter naar Den Helder gebracht.

Noodoproep
Iets voor 02:00 uur in de nacht deed een visserskotter een noodoproep met de mededeling dat een bemanningslid niet meer aan boord was. Bij de zoekactie werden door de Kustwacht twee helikopters en de KNRM-reddingboten van Den Helder en Terschelling ingezet. Ook werd omliggende scheepvaart in de buurt gewaarschuwd om uit te kijken naar de drenkeling. Dat laatste bleek dus effectief, want een andere vissersboot vond de man in het water. Zijn positie was toen ongeveer 90 nautisch mijl ten noordwesten van Den Helder.

Ziekenhuis
Aan boord van het visserschip kreeg de man hulp. Daarbij was er nauw contact met het Kustwachtcentrum en een dokter. De man kon aan boord zelf zijn familie inlichten over het incident. De geredde man werd van de visserskotter overgebracht naar de KNRM-boot Joke Dijkstra. Vanaf de Joke Dijkstra werd de man aan boord van de Kustwachthelikopter genomen en vervoerd naar Den Helder. De man is overgebracht naar het Gemini Ziekenhuis (Den Helder) voor verder onderzoek.

Koningin Máxima brengt werkbezoek aan de Kustwacht

PERSBERICHT

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht dinsdagmiddag 5 september 2017 een werkbezoek aan de Nederlandse Kustwacht. Koningin Máxima is geïnformeerd over de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de Kustwacht, die haar thuisbasis heeft op het terrein van de Koninklijke Marine in Den Helder.

De Kustwacht zet zich in voor de veiligheid in en op de Nederlandse wateren. Dit betekent naast het redden van mensenlevens op zee, ook het uitvoeren van handhavingstaken zoals grensbewaking of toezicht houden op scheepvaartverkeer en milieu. De dienstverlenings- en handhavingstaken worden uitgevoerd door diensten van vijf ministeries. Diensten die voor de kustwacht werken zijn onder andere Rijkswaterstaat, maritieme politie, Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht en Inspectie Leefomgeving & Transport.

 

Het werkbezoek startte met een presentatie over de Nederlandse Kustwacht waarbij zaken als  (inter)nationale verplichtingen en samenwerking tussen de verschillende (internationale) partijen aan bod kwamen. Onder begeleiding van gastheer directeur Kustwacht, kapitein-ter-zee Ronald Blok, bezocht Koningin Máxima het Communicatie en Coördinatie Centrum en het Maritiem Informatie Knooppunt. In dit continu bemande operatiecentrum komen alle meldingen binnen van mensen die hulp nodig hebben op het water, jaarlijks zo’n 1.700 en 2.000 reddingsacties die door de Kustwacht gecoördineerd worden. Daarnaast vindt ook de handhaving van de Wet en Regelgeving op de Noordzee plaats vanuit dit centrum.  Koningin Máxima sprak met medewerkers van de centra over hun werkzaamheden.

 

Koningin Máxima bezocht aansluitend het patrouillevaartuig Barend Biesheuvel. Deze eenheid van de Kustwacht is voornamelijk buiten de territoriale wateren van Nederland  op de Noordzee actief. Ze sprak met de bemanning over hun werkzaamheden en kreeg een rondleiding aan boord. Het werkbezoek werd afgesloten op het nabijgelegen Maritiem Vliegkamp De Kooy. Dit vliegkamp, waar ook de Koninklijke Luchtmacht zetelt, is één van de twee thuisbases van de reddingshelikopters van de Kustwacht. Koningin Máxima bekeek een reddingshelikopter en het Kustwacht patrouillevliegtuig. De bemanningen van deze beide luchtvaartuigen legden haar uit hoe zij vanuit de lucht de Kustwachttaken uitvoeren.

Kotter brengt NVWA-inspecteurs in gevaar: bemanning aangehouden door Politie

PERSBERICHT

De bemanning van een Nederlandse pulskotter is dinsdag 29 augustus aangehouden in de haven van Vlissingen. Dat gebeurde op verdenking van het op volle zee in gevaar brengen van visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en medewerkers van de Rijksrederij. De kotter is na het incident door de NVWA in samenwerking met de Kustwacht opgebracht naar Vlissingen, waar de politie de acht bemanningsleden heeft aangehouden. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau en zijn in verzekering gesteld.

 

Diverse Europese Kustwachten zetten samenwerking kracht bij

PERSBERICHT

 

Internationale samenwerking tussen de diverse kustwachtorganisaties in NW-Europa heeft na donderdag 9 februari een extra impuls gekregen. Directeur Kustwacht, kapitein ter zee Ronald Blok, ondertekende in Cuxhaven (Duitsland) namens de Nederlandse Kustwacht een ‘Letter of Intent’.  Hiermee is het samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Kustwachtcentrum, het Britse NMIC en het Belgische maritieme informatiecentrum, geactualiseerd. Vorig jaar sloten ook Frankrijk en Duitsland zich bij dit samenwerkingsverband aan, dat ervoor zorgt dat kritische maritieme informatie gedeeld wordt tussen deze partnerlanden.

Naast de ondertekening vond er nog een belangrijke gebeurtenis plaats in Cuxhaven. Het nieuwe Duitse Kustwacht  operatiecentrum werd geopend. Naast vele ministers en de Duitse bazen van de marine en bundespolitie, waren hier tevens de vier partnerlanden rond de Noordzee vertegenwoordigd.

Deze partnerlanden willen steeds meer de samenwerking opzoeken voor kustwacht gerelateerde zaken. Een samenwerkingsverband is niet alleen belangrijk voor de dienstverlenings- en handhavingstaken op de Noordzee, maar in toenemende mate ook voor ‘maritime security’. Blok: “Deze ‘derde loot aan de Nederlandse Kustwacht-boom’ neemt momenteel een grote vlucht door internationale wet- en regelgeving, maar ook door het enorme economische belang van een veilige en gegarandeerde toegang tot onze nationale zeehavens en gebruik van de zeer druk bevaren Noordzee-routes. Zo’n negentig procent van de goederenstroom voor Nederland gaat immers door onze zeehavens.”

Vanuit de rest van Europa wordt met veel belangstelling gekeken naar dit unieke Noordzee samenwerkingsverband, constateert Blok. “Vanwege de forse maritieme uitdagingen elders, zoals  in de Middellandse Zee ten aanzien van migratiestromen, georganiseerde criminaliteit en terreurdreiging.”


 

 

 

 

 

 

Vermiste kitesurfer Oosterschelde overleden

PERSBERICHT

Het lichaam van de sinds gisteravond vermiste kitesurfer is gevonden. Het stoffelijk overschot werd door een van de zoekende eenheden, de brandweerboot van Stavenissen, vanochtend vroeg aangetroffen te Krabbendijke. De politie-eenheid Zeeland West-Brabant heeft zojuist bevestigd dat het om de vermiste Belgische kitesurfer gaat.

 

Sinds gisteravond acht uur coördineerde het Kustwachtcentrum in Den Helder een grootschalige zoekoperatie naar de vermiste kiter. Aan de hand van diverse gegevens, zoals stroming en wind, bepaalden de operators het zoekplan voor de reddingseenheden. Tot ver in de nacht is er doorgezocht in de hoop de man levend aan te treffen. Naast zoekpatronen op het water en vanuit de lucht, zochten reddingseenheden ook op het land langs de kust naar de man. Vanochtend vroeg zochten de eenheden weer verder en troffen rond acht uur het lichaam aan. De politie doet onderzoek naar het incident.      

 

Kustwachtvliegtuig ingezet voor Frontex in Italië

PERSBERICHT

Frontex – het Europees agentschap dat EU-lidstaten ondersteunt bij grensbewaking – heeft Nederland gevraagd om het Kustwachtvliegtuig in te zetten in de gezamenlijke operatie Triton. Het kustwachtvliegtuig zal in de maand april onder de coördinatie van Frontex en op basis van instructies van de Italiaanse autoriteiten surveillancevluchten uitvoeren boven de Middellandse Zee.

 

 

 

De Nederlandse bijdrage aan de operatie onder de naam Triton wordt geleid door de Koninklijke Marechaussee onder auspiciën van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee,  Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Douane en Rijkswaterstaat zullen vanaf Lampedusa(Italië) gaan surveilleren boven de Middellandse Zee.

 

 

 

De taak van het vliegtuig en haar bemanning is om tijdens de patrouillevluchten illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa te signaleren en in kaart te brengen, zodat de verantwoordelijke autoriteiten op de situatie kunnen anticiperen.  Het toestel kan in geval van noodsituaties, conform internationale verplichtingen, worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan zoek- en reddingsactiviteiten.

 

 

 

De bemanning in het vliegtuig bestaat uit:

 

•Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke marine;

 

•Waarnemers van de Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat;

 

•Een liaison officer van de Italiaanse autoriteiten

 

 

 

In  het Information Coördination Centre ( ICC ) Rome is een liaison officer van de Koninklijke Marechaussee gestationeerd.

 

 

 

 

 

 

 

Goede internationale samenwerking voorkomt drama in het grensgebied

PERSBERICHT

 

Iets voor middernacht, op 14 januari 2016, ontving het Kustwachtcentrum in Den Helder een melding van een sportvisboot met 4 personen in nood. De schipper in nood had telefonisch contact gezocht met de KNRM te Breskens, maar tijdens het doorgeven van de positie van het noodgeval viel de verbinding weg. Hiervan is direct het Kustwachtcentrum op de hoogte gebracht, dat vervolgens alarm heeft gemaakt voor de KNRM stations Breskens, Cadzand en de Belgische reddingshelikopter.

 

Door de slechte weersomstandigheden (windkracht 9 – 10 Bft Noord West en golfhoogte 4,5 meter) was het te gevaarlijk om de reddingsboot van Cadzand te lanceren vanaf het strand.
Met maar een halve bekende noodpositie is de reddingsboot van Breskens uitgevaren en tijdens de eerste mijlen is het nogmaals gelukt contact te krijgen met de sportvisser in nood.

De positie bleek op Belgisch gebied te zijn. Hierop heeft het Kustwachtcentrum direct contact opgenomen met de Belgische collega’s van MRCC Oostende, die op hun beurt ook een Belgische reddingsboot hebben gealarmeerd.
Het was uiteindelijk de Belgische helikopter die de sportvisser heeft kunnen lokaliseren.
Deze heeft zonder aarzelen, tijdens de moeilijke meteorologische omstandigheden, zijn “kikker” aan boord gezet.

Het vaartuig was onbestuurbaar en inmiddels een speelbal voor de golven.

Aan boord bleken 2 lichtgewonden te zijn, de 4 opvarenden zijn door de reddingsboot van Breskens naar Zeebrugge gebracht. Daar zijn de gewonden door ambulances opgehaald.

 

Al met al mogen de opvarenden van geluk spreken en zijn zij, door een goed gecoördineerde samenwerking van internationale redding eenheden, gered van een drama.

 

 

 

Vermissing jacht Nenna

PERSBERICHT

Woensdag 23 december 2015 omstreeks 20.00 uur ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder een melding over een vermist jacht, genaamd “Nenna”.

Het jacht was diezelfde middag vertrokken uit de haven van Scheveningen en zou omstreeks 18.00 uur weer terug zijn. Het Kustwachtcentrum heeft hierop de stations, Scheveningen, Katwijk aan Zee en Ter Heijde gealarmeerd voor het maken van een zoekslag, kort daarop werd aan deze lijst de reddingshelikopter Coast Guard 12 toegevoegd. Het Kustwachtcentrum heeft tevens een noodbericht uitgezonden op noodkanaal 16 en schepen gevraagd een scherpe uitkijk te houden naar het vermiste jacht.

Omstreeks middernacht werd door verkeerscentrale Hoek van Holland een onbekend radarcontact waargenomen, 16 nautische mijlen west van Hoek van Holland. De Reddingshelikopter is poolshoogte gaan nemen bij de gemelde positie en trof daar het vermiste jacht aan. De schipper is door de helikopter van boord gehaald en overgebracht naar het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam. Helaas is de schipper daar overleden, over de oorzaak is nog niks bekend.

Het jacht is door KNRM reddingsboot Kitty Roosmale Nepveu, van station Scheveningen, naar de haven van Scheveningen gesleept en daar afgemeerd.

Nieuw contract noodsleephulp op de Noordzee

PERSBERICHT

Rijkswaterstaat/Rijksrederij sluit per 16 januari 2016 een nieuw langlopend contract af, waarin de inzet van een schip met bemanning ten behoeve van de Noodsleephulp op de Noordzee is geregeld (ETV Dienst).

 

Het contract is afgesloten met Multraship Ocean Towage BV voor de duur van tien jaar. Voor dit contract maakt Multraship gebruik van hetzelfde schip (levoli Amaranth) dat sinds 2013 is ingezet om de Noodsleephulp op de Noordzee uit te voeren. Het schip wordt omgedoopt tot Guardian.

 

De operaties van de Guardian vallen onder aansturing van de Kustwacht. Het schip, met thuisbasis Den Helder, kiest bij windsterktes vanaf 5 bft een strategische positie op de Noordzee om snel driftende of in nood verkerende schepen op sleeptouw te nemen en drenkelingen aan boord te nemen. Naast de inzet als sleepvaartuig kan het schip ook worden ingezet als platform bij Search And Rescue (SAR) operaties.

 

Over Multraship:

Multraship is een toonaangevend Nederlands sleepvaart- en bergingsbedrijf. Het is een divisie van de Muller Maritime Group, met hoofdkantoor in Terneuzen. Tot de kernactiviteiten behoren havensleepdiensten, berging en wrakopruiming, zeesleepvaart en dienstverlening aan de offshore energy en baggerindustrie. Multraship exploiteert een grote en moderne vloot sleepboten, bergingsschepen en andere vaartuigen.www.multraship.com

 

Verdachte pakketten aangetroffen nabij Vlieland en Terschelling

PERSBERICHT

Zondagochtend 13 december 2015 ontving het Kustwachtcentrum een melding van een passerend schip over enkele verdachte pakketten in de wateren rond Vlieland en Terschelling.

De pakketten zijn door de Kustwacht overgedragen aan de FIOD, die een onderzoek naar de herkomst van de goederen heeft ingesteld. Eerste indicaties zijn dat het hier om cocaïne gaat.

 

Diverse Kustwachteenheden, ondersteund door onder andere de Douane, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie, hebben zondag en maandag gezocht, naar meer pakketten in het water. Tot op heden hebben zij echter niets aangetroffen.

 

Scheepvaart wordt gevraagd om in de komende tijd extra alert te zijn op eventuele andere drijvende pakketten in die regio. Bij het aantreffen hiervan wordt verzocht direct contact op te nemen met het Kustwachtcentrum in Den Helder via telefoonnummer 0900-0111.

Pagina's