SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Drukke zaterdag voor Kustwacht op Markermeer

PERSBERICHT

De gehele middag zijn tientallen hulpaanvragen binnengekomen bij het Kustwachtcentrum Den Helder van omgeslagen jachten en catamarans die deelnamen aan een tweetal zeilwedstrijden op het Markermeer. Dit als gevolg van de straffe NNW wind die daar stond, met windkracht 6 tot 7. Tientallen zeilboten en catamarans werden rechtgezet en/of naar de kant gesleept. Het aantal persoonlijke ongelukken viel mee. Twee personen met onderkoelingsverschijnselen en 1 persoon met een gebroken neus zijn naar de kant gebracht en opgevangen door ambulancepersoneel. Door het Kustwachtcentrum zijn een tiental reddingboten van KNRM en Redding Brigades ingezet. Ook een aantal vaartuigen van particuliere bergers en een politievaartuig waren actief met de hulpverlening. Het Kustwachtcentrum Den Helder moest extra personeel oproepen. Rond 17.30 uur meldde de wedstrijdleiding dat alle deelnemers van het water waren.

Tijdens deze acties werden ook nog een elf jachten geholpen op IJsselmeer en Waddenzee met motor- en stuurproblemen en op de Oosterschelde is een duwbak aan de grond gelopen. Deze is met hoog water zelf weer los gekomen.

Op het IJmeer trof de reddingboot van Blaricum nog een surfer aan die zijn plank kwijt was. De plank is weer teruggevonden, waarna de surfer zelf naar de kant is gezeild.