SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Drugssmokkelaars met speedboten op zee aangehouden

PERSBERICHT

In een gecoördineerde actie onder leiding van een Rotterdamse officier van justitie zijn zondagavond 1 december op zee vier mannen aangehouden die van drugssmokkel verdacht worden. De vier zaten in een snelle motorboot en zouden bezig zijn geweest pakketten cocaïne op te vissen. De cocaïne was even daarvoor overboord gezet van een containerschip dat op weg was naar de haven van Rotterdam. Ook een bemanningslid van die boot is aangehouden.
Begin vorige week was informatie binnengekomen, van de National Crime Agency in Engeland, dat aan boord van het schip cocaïne was die vlak voor de Nederlandse kust overboord gezet zou worden. Het zou daar dan met kleine bootjes opgehaald worden. Omdat de informatie vrij gedetailleerd was, besloten het Rotterdamse HARCteam en OM bijstand te vragen aan de Kustwacht  en  arrestatieteams  van de  politie.. In Kustwachtverband werd de  Koninklijke Marine en de Maritieme Politie ingezet De  politiehelikopter werd  ingezet en leden van een arrestatieteam van politie, gespecialiseerd in aanhoudingen op zee,  gingen aan boord van kleine snelle boten, zodat de smokkelaars eventueel op zee aangehouden konden worden. Ook op het land werden diverse arrestatie- en observatieteams, onder andere van de politie, Fiod en Douane, ingezet.
In de loop van het weekeinde kwam het schip aan in de Nederlandse kustwateren. Vanaf dat moment werd hij op afstand in de gaten gehouden vanuit een coördinatiecentrum waar alle organisaties aanwezig waren. Op zee werd bijstand verleend door een marinepatrouillevaartuig. Toen het erop leek dat er vanuit het schip iets overboord gegooid was startten de speedboten waarop gespecialiseerde arrestatieteams zaten. Zij zouden de daadwerkelijke aanhoudingen uitvoeren als de pakketten uit het water zouden worden gehaald.
Met hoge snelheden konden zij één motorboot achterhalen. Aan boord van die boot werden vier mannen gearresteerd. Overigens was toen al gezien dat vanuit de boot van de vermeende smokkelaars spullen overboord gegooid waren. Na de achtervolging zijn alsnog pakketten met enige honderden kilo's cocaïne gevonden.
Er zijn in het verleden wel eens tassen met drugs aangespoeld, waarvan het vermoeden bestond dat die op zee overboord waren gezet. De smokkelaars hadden die tassen kennelijk niet meer kunnen vinden. Het is de eerste keer dat op het water mensen zijn aangehouden die vermoedelijk op deze manier drugs smokkelen.
Het Hit And Run Cargoteam (HARC), een samenwerkingsverband van Zeehavenpolitie, Douane, Fiod en OM, zet het onderzoek voort. De vijf verdachten van 27 tot 62 jaar oud en afkomstig uit het voormalig Joegoslavië en Amsterdam zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.