SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over maritieme (pech)hulp

Statige binnenkomst Kustwachtschip

Een nieuwe rederij, een nieuwe naam en dus een nieuwe binnenkomst. Vandaag voer het Emergency Towing Vessel (ETV) Guardian voor het eerst ceremonieel haar thuishaven binnen. Het schip, dat eerder onder de naam Ievoli Amaranth voor de Kustwacht voer, werd daarbij feestelijk begeleid door drie sleepboten van de Koninklijke Marine, het patrouillevaartuig Visarend, een politieboot en een reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. In de lucht werd het geheel bijgestaan door de SAR-helikopter en het kustwachtvliegtuig.

Aansluitend vond aan boord de officiële overdracht plaats. Naast de Kustwacht en rederij Multraship Towage & Salvage waren ook onder andere afgevaardigden van de Rijksrederij en Rijkswaterstaat vertegenwoordigd. Allen benadrukten hun vertrouwen in de nieuwe samenwerking. De directie van Multraship sprak over een ‘mijlpaal’. “Als Zeeuws familiebedrijf voelen we ons meteen thuis in Den Helder.” Directeur Rijksrederij, David van Baarle, stond ook stil bij de betrouwbare inzet van de vorige rederij Svitzer Salvage. “Ze hebben hun werk altijd zorgvuldig gedaan waarvoor we hen veel dank zijn verschuldigd.” Directeur Kustwacht, Ronald Blok, verwelkomde de rederij en de bemanning van de Guardian: “Welkom bij de kustwachtfamilie. We gaan een mooie tien jaar tegemoet.”

De operaties van de Guardian vallen onder aansturing van de Kustwacht. Het schip, met thuisbasis Den Helder, kiest bij windsterktes vanaf 5 bft een strategische positie op de Noordzee om snel driftende of in nood verkerende schepen op sleeptouw te nemen en drenkelingen aan boord te nemen. Naast de inzet als sleepvaartuig kan het schip ook worden ingezet als platform bij Search And Rescue (SAR) operaties. De Guardian wordt gecharterd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu van Multraship. Het schip is geen eigendom van de Rijksrederij, maar deze beheert wel het contract tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Multraship Towage & Salvage.