SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Zorg dat je gezien wordt

PERSBERICHT

Zorg dat je gezien wordt. 31 juli 2014
Gisteravond moest het Kustwachtcentrum, tot twee maal achter elkaar een grote zoekactie coördineren naar opvarenden van catamarans op het Markermeer. In beide gevallen waren de slachtoffers zelf niet in staat te waarschuwen en zichzelf zichtbaar te maken voor de zoekende eenheden.
De eerste melding van een onbemande omgeslagen catamaran kwam rond 20:30 binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder. Daar werd onmiddellijk een grote zoekactie opgestart, waarbij meerdere reddingboten van de KNRM, een politievaartuig en ook enkele boten van particuliere hulpverleners werden ingezet. Ook werden twee helikopters, een van de Kustwacht (NHV) en een politiehelikopter, ingezet. Na ruim een uur zoeken werd een persoon door de reddingboot Mantelmeeuw van Wijdenes gevonden en uit het water gehaald. Hij bleek inderdaad de opvarende te zijn van de gevonden catamaran en is, ondanks dat hij geruime tijd in het water heeft gelegen,  in goede gezondheid aan de wal gebracht.
Terwijl de eenheden nog onderweg waren naar hun station, meldde het binnenvaarttuig 'Aruba' aan de Kustwacht  weer een catamaran te hebben aangetroffen, waarvan een opvarende vermist werd. Ditmaal in de buurt van Pampus op het Markermeer. Opnieuw startte en coördineerde het Kustwachtcentrum een zoekactie waarbij een groot gedeelte van de terugkerende eenheden weer werden ingezet. Ditmaal werd de vermiste vrouw vrij snel gevonden door de particuliere hulpverleningsboot Seeker. De vrouw had ongeveer 2.5 uur in het water gelegen en toonde onderkoelingsverschijnselen. Ze is overgenomen door de reddingboot Frans Verkade van de KNRM, welke de vrouw aan de wal heeft gebracht en  overgedragen aan ambulance personeel.
In beide gevallen werden de catamarans bij toeval aangetroffen en kon de Kustwacht een zoekactie starten.  Was dit niet gebeurd, had dit veel slechter af kunnen lopen. Het is moeilijk zoeken naar personen in het water, zeker als het donker wordt. Ook het dragen van donker gekleurde wetsuites,  zoals gisteravond het geval was, bemoeilijkt het zoeken. De Kustwacht adviseert dan ook om waarschuwingsmiddelen mee te nemen zoals vuurpijlen of flares. Opvallend gekleurde wetsuites, met bijvoorbeeld reflecterende vlakken, draagt bij aan een succesvolle redding. Dit geldt ook voor (kite)surfers.