SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Opvarenden viskotter UK 165 gevonden

Na dagen van onzekerheid voor de familie zijn zondagochtend de twee opvarenden van de gezonken viskotter UK165 ‘Lummetje’ geborgen. Marineduikers zijn vanmorgen het wrak ingegaan en vonden in het stuurhuis beide mannen. Hiermee komt een einde aan de zoektocht naar de opvarenden. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en de Urker gemeenschap.

In de vroege ochtend van 28 november ontving het  Kustwachtcentrum in Den Helder een noodbericht gegeven door een noodbaken afkomstig van de viskotter. Het schip bevond zich ongeveer 4,3 mijl (ongeveer 7 kilometer) west van Texel. Direct werd een grote zoekactie opgestart. Helaas zonder resultaat.

Zr.Ms. Makkum, ms Zeearend en ETV Guardian op zee (Foto: Kustwachtvliegtuig)

Marineduikers
Het marineschip Zr.Ms. Makkum bevond zich in de buurt en bood haar hulp aan. Al snel spoorde de Makkum met haar sonar de gezonken viskotter op. Door de de wind, golven en stroming konden ze niet meteen duiken richting de viskotter. De eerste duiken konden pas zaterdag plaats vinden. Toen werd door marineduikers het wrak verkend, aan de buitenkant onderzocht en zijn maatregelen genomen om de kotter te betreden. Zondag werd het stuurhuis onderzocht en de beide mannen gevonden en geborgen.

Kustwacht
Van de Kustwacht waren meerdere eenheden betrokken. De ETV Guardian bleef ter plaatse om uit te kijken en eventuele scheepvaart te waarschuwen voor het wrak. Het patrouillevaartuig ms Zeearend ondersteunde waar nodig, zodat Zr.Ms. Makkum zich volledig op het duiken kon richten. Het Kustwachtvliegtuig vloog tijdens haar reguliere patrouillevlucht extra over het gebied om te zoeken. De verdere afhandeling van het wrak en de berging van de kotter zelf wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat. De politie onderzoekt samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de toedracht van het ongeval in nauw overleg met de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

  •  Van de zoekactie is een liveblog bijgehouden