SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Bereid je voor op pech- of noodsituaties

In april is het watersportseizoen van start gegaan. De boten worden weer gereed gemaakt en de oliefilters worden vervangen. Maar er komt meer kijken bij reisvoorbereiding dan alleen het gereed maken van de boot. Zoals het voorbereiden op pech- of noodsituaties. Bij levensgevaar op het water, alarmeer je direct de Kustwacht. Maar weet je ook wie je moet contacten voor maritieme assistentie (pechhulp) op het water?

Bij niet-spoedeisende (pech)hulp is de watersporter zelf verantwoordelijk voor het regelen van maritieme assistentie. Het gaat hierbij om situaties waar geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Bijvoorbeeld motorproblemen of een mastbreuk. Op www.kustwacht.nl/hulp vind je een lijst met (commerciƫle) hulpverleners. Print deze uit zodat je altijd de informatie bij de hand hebt.

Reisvoorbereiding watersport voordat je het water op gaat.
Pleziervaart in haven

Uitzonderingen
Indien de hulpvraag door omstandigheden toch spoedeisend wordt, dient de Kustwacht onmiddellijk geĆÆnformeerd te worden zodat er direct noodhulp kan worden opgestart.

Bemiddeling
Wanneer de hulpvrager zelf niet in contact kan komen met een hulpverlener kan de Kustwacht de hulpverleners op de hoogte stellen. De hulpvrager dient hiervoor toestemming te geven, zodat de Kustwacht de gegevens mag delen met de hulpverleners. De hulpverlener zal vervolgens contact opnemen met de hulpvrager om de gevraagde hulp te bieden. De Kustwacht heeft verder geen rol in de afwikkeling van de hulpvraag.