SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Alp Forward lost noodhulpsleper Alp Ace af

Update 21/02: De Alp Ippon bewaakt momenteel windpark Borssele.

Bij het windpark Borssele ligt sinds 1 januari 2021 een noodhulpsleper paraat om scheepvaart te assisteren bij noodgevallen. Sinds 31 oktober vervult de Alp Forward deze taak voor de Kustwacht. De Alp Forward lost de Alp Ace af, en zal de taak voorlopig vervullen tot er een contract is voor een permanente noodhulpsleper. 

Het windpark Borssele ligt voor de kust van Zeeland en is nu het grootste Nederlandse windpark op zee. Dit is een stuk van de Noordzee waar veel scheepvaart is, onder andere vanwege de nabijgelegen havens van Antwerpen en Rotterdam. Ter voorkoming van calamiteiten is 24 uur per dag een noodhulpsleper beschikbaar, welke preventief op een strategische positie ligt nabij het windpark Borssele. 

Specificaties 
De Alp Forward is net als de Alp Ace tijdelijk in beheer genomen door Multraship. Het contractbeheer wordt gedaan door de Rijksrederij. Dit sterke schip met 218 ton Bollard Pull (trekkracht) heeft een lengte van 65 meter. De noodhulpsleper zal naast de hoofdtaak ook inzetbaar zijn voor de uitvoering van andere Kustwachttaken, zoals zoek- en reddingsacties.

Alp Forward in het windpark Borssele

Incident voorkomen
Eerder dit jaar zag de Alp Ace een schip koers zetten richting het windpark Borssele en informeerde het Schelde Coördinatie Centrum. Het schip werd aangeroepen, maar de kapitein begreep niet wat er aan de hand was en zette zijn koers voort. Op het moment dat het schip binnen de veiligheidszone van het windpark kwam, heeft de verkeersleiding de opdracht gegeven om koers te wijzigen. Hierdoor is een aanvaring voorkomen. Lees meer.