SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Reddingmuseum

Waar de redding begint

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers vertelt het verhaal over maritieme reddingen in Nederland. Tot nu toe ontbrak de start van al deze reddingen: de Kustwacht. Met de komst van een desk uit het Kustwachtcentrum in Den Helder is deze ontbrekende schakel aan de collectie van het museum toegevoegd.

De desk die aan het museum is geschonken heeft tot 2019 dienst gedaan. Het Kustwachtcentrum is recent verbouwd, waardoor de oude desk beschikbaar kwam. Vanaf deze ‘meldkamertafel’ zijn honderden noodoproepen in behandeling genomen, geregistreerd en afgehandeld. En uiteindelijk dus mensen gered. In het museum wordt bij de desk een korte film getoond met de uitleg over de Kustwacht. Wat gebeurt er als een noodmelding binnenkomt tot de samenwerking met de reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ook wordt meer uitgelegd over de Kustwacht zelf. 

Reddingmuseum desk KustwachtDe desk van de Kustwacht tentoongesteld in het Reddingmuseum

Unieke kans
“Er bestaat geen ‘Kustwachtmuseum’, dus voor ons is het een unieke kans om deze desk in het museum te laten zien. Het is een logische plek om de Kustwacht in het Reddingmuseum te presenteren aan de bezoekers en uitleg te geven over onze search and rescue-taak.” aldus de directeur Kustwacht Jan van Zanten. 

“Gelukkig bestaat er wel een Nationaal Reddingmuseum. We zijn blij dat de Kustwacht aan ons denkt om een operationele desk in het museum neer te willen zetten. Het is een teken van verbondenheid tussen de Kustwacht en de KNRM. De operationele desk geeft een goed beeld van de samenwerking tussen beide organisaties. Het zal voor menig bezoeker duidelijkheid over het redden van mens en dier verschaffen. Wij zijn blij met deze nieuwe aanwinst!” vertelt de directeur Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Jan de Ruiter.

Interactief
Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is hét museum in Nederland van het Nederlandse reddingwezen op zee. In het museum is van alles te ontdekken wat met water en ‘overleven’ te maken heeft. Een bezoek aan het museum is een leuke en leerzame interactieve belevenis.